Battlefield 3 on laskeutunut

Pitkään ja hartaasti odotettu Battlefield 3 on vihdoin täällä. Sen edeltäjä Battlefield 2 on yksi suosituimpia sotapelejä kautta aikojen. Todennäköisesti Counterstrike on saanut suuremman mittakaavan turnausten ja rahapelien muodossa, mutta Battlefield  – eli bäfä – on normaalipelaajien edelleen suosima peli.

Battlefield 3sta saatiin odottaa yli kuusi vuotta ja sen tulemisesta on spekuloitu likipitäen koko tuo odotusaika. 2 ja 3 välissä ilmestyi muutama Battlefield Bad Company peli, joita joidenkin toimesta kutsuttiin seuraavaksi Battlefieldiksi, mutta niiden suosio ei koskaan saavuttanut “aidon” Battlefieldin suosiota.

Bäfä3 astui isoihin saappaisiin. Koko pelikansa odotti sitä kuin messiasta konsanaan. En oikein osaa tarkalleen edes sanoa, miksi itsekin pidin niin paljon Battlefield 2sesta (ja erityisesti samaan pelimoottoriin perustuvasta futuristisesta Battlefield 2142sesta). Pelimekaniikka oli yksinkertainen ja peli perustui vain ja ainoastaan moninpelin taikaan, mitään yksinpelikampanjaa ei ollut.

Kun Battlefield 3 beta testi alkoi menin sormet vapisten pelikentälle. Olen jo ajat sitten luopunut jatkuvasta PCn päivittelystä ja ostanut uusimmat taistelupelit suoraan PS3selle. Betassa oli vain yksi kenttä eikä lainkaan ajoneuvoja. En oikein koskaan tottunut koruttomiin BF Bad Company peleihin ja pettymyksekseni BF3 oli hyvin paljon näiden Bad Company pelien kaltainen.

Olin jo perumassa BF3 tilaustani, mutta kunnioituksesta pelisarjan aikaisempia vesoja kohtaan annoin pelin tulla kotiin. Odotukseni ei betan perusteella ollut kovin korkealla ja laitoinkin levyn koneeseen vasta muutaman päivän ilmestymisen jälkeen.

Ajattelin kokeilla vaan pikkaisen, ennen kuin pakkaisin pelin arkistojen kätköihin. Se, että aloittaa pelin äärimmäisen pienin odotuksin tuottaa harvoin pettymyksen. Peli oli oikeastaan ihan hauska. Ei uusimmassa Bäfässä edelleen ole sitä alkuperäisten hohtoa, mutta jotain siitä taiasta on on kuitenkin saatu vangittua.

Olen pelannut yhteensä 4h 34min ja päässyt hyvään alkuun taistelukentällä. Pitkästä aikaa on taas edes vähän tekemisen meininkiä taistelupelien rintamalla. Olen pelannut pelkästään Assault  (perustaistelija ja lääkintämies) roolia. Mukana ovat myös Engineer (sinkosimo, tehokas ajoneuvoekspertti), Support (tukijoukot, jakaa ammuksia ja on raskaasti aseistettu) ja Sniper (Jalpertin lemppari, tarkka-ampuja)

image

Bäfän  suurin ero muihin vastaaviin pelisarjoihin (Call Of Duty) on aina ollut suuri kirjo erilaisia ajoneuvoja. Vielä en ole juurikaan ajoneuvoissa istunut, mutta muutaman tankkirallin jälkeen tuntuu meno ihan oikealta bäfä meiningiltä. Mukana on raskaat tankit, kevyemmät miehistönkuljetusvaunut, jeepit ja mikä parasta erilaista lentokalustoa. Perinteisesti olen ollut helikopterien suuri fani, mutta ainoa kokeiluni HEKOlla päättyi aika lyhyeen, kun tuo lentomallinnus ei ollut vielä oikein hanskassa 😉 Mukana on myös Bäfä2sen tapaan jetit, eli suihkukoneen – joita en ole vielä uskaltanut kokeilla ollenkaan. Suiharit tuntuvat kuitenkin melkoisen suosituilta, sillä niitä ei parkissa yleensä makaa yhtäkään.

Ensikokemusten perusteella pelissä riittää pelattavaa joksikin aikaa. Karttoja on paljon ja niissä on mukavaa vaihtelua. Lisäkarttojakin on jo luvassa ja pelin ennakkotilaajana saan pian ilmestyvän Back to Karkand laajennuksen ilmaiseksi! Karkand olikin yksi Battlefield 2:sen parhaita karttoja!

Pelissä on mukana myös erilaiset saavutukset, joista palkitaan kunniamerkein. Tärkeä pelielementti on myös  pelin edetessä avautuvat lisäaseet ja aseiden lisäosat. Vielä en ole löytänyt sitä lempiasetta, mutta yleensä näissä taistelupeleissä aina löytyy jostakin se “kaikkein paras” ase.

Aseiden laajennukset ovat myös monipuolisia. Mukana ovat perinteiset erilaiset tähtäimet (punatäplä ja kiikari), kranaatinheitin, lisäkahva (vähentää hajontaa), äänenvaimennin yms. Heti ensimmäisessä aseessa on 18 avattavaa lisäosaa, joista ensimmäisen (4x optinen tähtäin) saa jo 10 aseella tehdyn tapon jälkeen. Viimeiseen erikoistähtäimeen saakin sitten aseella niittää kuolemaa 350 kertaa! Erikoisuuksina aseiden lisäosista mainittakoon lasertähtäin (se perinteinen elokuvistakin tuttu laserosoitin) ja fikkari! Ihan totta aseen alaosaan saa kiinnitettyä taskulampun! Sinänsä kentät eivät yleensä ole niin pimeitä, että sen vuoksi pitäisi fikkaria käyttää, mutta kun osoitat aseellasi vihollista niin taskulamppu häikäisee vastustajaa ikävästi 😉 Taskulampun, kuten tuon laserosoittimen saa spotattua helposti, eli pimeissä kentissä ne paljastavat sijaintisi – näppärä pikku nyanssi!

Myös ajoneuvoihin saa lisäosia – en ole niitä päässyt vielä juuri koestamaan, mutta periaate on sama kuin aseissa – tarpeeksi tuhoa ajoneuvolla niin avaat lisäosia. Ajoneuvojen lisäosat ovat luokkakohtaisia, eli saat lisäosan ajoneuvoluokkaan, esim. tankkeihin tai helikoptereihin.

Warbook

Yksi hauska lisätoiminto Battlefield 3 mukana on Battlelog. Se on BFn oma Facebook! Battlelogiin kirjautuu automaattisesti saavutuksesi ja voit kommentoida tai tykätä (Hooah!) tapahtumia. Näin esimulkasun perusteella konsepti tuntuu yllättävän toimivalta. Battlelogiin voit perustaa Platoonin, johon voit kutsua ystäviäsi. Platoonin sisällä näet oman jengisi statistiikkoja ja eri roolien parhaat suorittajat! Magee juttu! PC pelaajat voivat Battlelogin kautta aloittaa matseja ja jutella yms. Muiden alustojen pelaajat joutuvat tyytymään perus sosialisen median toimintoihin.

Battlelogista löytyy myös kierrosten statistiikat ja voin kuvitella, kuinka hauska lisä tämä olisi, jos pelaajia olisi omassa platoonissa tai kavereissa useampia. Toistaiseksi mmakinen_fi ja jamppu_fi ovat ainoat taistelijat WHO platoonissa…. Oletko sinä meidän seuraava jäsenemme 😉

Vastaa