BATTLEFIELD 4 ASENTAMINEN JA ASETUKSET PLAYSTATION 3 -PELIKONSOLILLE

BATTLEFIELD 4 PELIN ASENTAMINEN

Voit ostaa pelin joko fyysisenä DVD:nä tai pelkkänä sähköisenä versiona suoraan PSN:n verkkokaupan kautta suoraan konsolillesi. Itse peruspelin asentamisessa ei ole mitään ihmeellistä eikä huomioon otettavaa. Laita DVD asemaan, näpyttele mukana tulevat koodit ja asenna loppuun. Verkkokaupasta ostettuna lataa peli ja se asentaa itsensä. Tyypillisesti uuden asennuksen jälkeen asennetaan peliin vielä päivitykset ja käyttöjärjestelmäänkin pitää jotain paketteja asennella, joten nopeallakaan nettiyhteydellä asennus ei tapahdu viidessä minuutissa – varaa siis hieman aikaa sille.

 

BATTLEFIELD 4 – PREMIUM SERVICE -PALVELUN ASENTAMINEN

Kun ostat Battlefield 4 -pelin, kannattaa siihen heti hankkia Battlefield 4 Premium Service. BF4 Premium
Servicen kautta saat kaikki tulevat lisäosat, mutta paketti ei sisällä varsinaista peliä.

Ominaisuudet:

– Viisi digitaalista laajennusosaa sisältäen uusia moninpelikarttoja ja pelin sisäistä sisältöä
– Kahden viikon ennakkoaloitus kaikkiin laajennusosiin
– Ekslusiivisia personointimahdollisuuksia kuten maastovärejä, maaleja, ikoneita, dog tageja jne
– Prioriteettipaikka serverijonoihin
– Uutta sisältöä joka viikko
– 12 bonus Battlefield 4 battlepackia.

Nyt sitten lapsukaiset tarkkana seuraavassa vaiheessa!!!!! Kun hankitte peliä, suurimmat Suomessa ja pohjoismaissa toimivat verkkokaupat tarjoavat mukaan Battlefield 4 Premium Service pakettia edulliseen hintaan (jopa alle 40 €), mutta se ei toimi Playstation 3:n kanssa. Joissakin kaupoissa on sanottu heti otsikossa ”Battlefield 4 Premium Service PC-palvelu”, osassa kaupoista kyseinen tiedonjyvänen on merkitty teknisiin tietoihin hyvin syvälle. Kun tilaat kyseisen palvelun, tulee mukana 16-merkkinen koodi joka ei toimi Playstationilla (12 -merkkinen koodi). Voit käydä kirjaamassa koodin Originin www-sivulla peliisi, mutta silloin koodi toimii ainostaan toimivalle PC -pelillesi (jota esim. minun tapauksessa ei ole). Esimerkiksi Verkkokauppa.com myy kahta pakettia:

Peruspeli
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/38544/dnxvs/Battlefield-4-PS3-peli

Lisäpalvelu
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/32666/dnjvn/Battlefield-4-Premium-Service-PC-palvelu

Nämä esimerkkituotteet eivät siis toimi yhteen. Huomasin itsekin asian toisessa verkkokaupassa tilauksen tehtyäni. Kun kysyin verkkokaupan palautesähköpostin kautta että toimiiko kyseinen palvelu/koodi Playstation 3:lle, tuli sieltä selkeä vastaus että toimii. Odottelin koodia muutaman päivän ja se ei sitten toiminutkaan vaikka yritin mitä kautta rekisteröidä palvelupaketin. Vihdoinkin otin yhteytta Originiin ja sieltä hyvin monimutkaisen autentikointiprosessin päätteeksi ilmoitettiin että PC koodit eivät toimi Playstation versiossa! Otin yhteyden Originin tukeen chat -palvelun kautta ja jouduin todistamaan seuraavat asia (autentikointi on siis todella monimutkainen ja hidas):

  • pelin versio ja sarjanumero
  • Premium Service koodi
  • kahden pelaajahahmoni turvakysymykset erikseen
  • nimeni ja sähköpostiosoitteeni
  • valokuva digitaalisena pelin laatikosta, DVD:stä, Premium Service koodilapusta ja verkkokaupan alkuperäisestä ostokuistista johon oli kirjoitettu käsin ostopäivä, tuen antama ID -numero ja oma allekirjoitukseni nimenselvennyksen kera

Että sileen 🙂 Osta siis peruspeli mistä ostat, mutta Battlefield 4 Premium Service kannattaa hankkia ohjehinnalla PSN -verkkokaupan kautta jotta saat juuri oikean version konsolillesi. Et ehkä saa hyvää alennusta palvelusta, mutta takaan että säästät hermojasi ostamalla sen suoraan konsoliltasi. Huomiothan vielä peliä ostettaessa että ostat peruspelinkin oikealle alustalle, pelia löytyy Playstation 3, Playstation 4, XBox One, XBox 360 konsoleille ja PC:lle! Verkkokaupoissa tarjonta voi välillä olla hieman sekavaa tai ylitsevuotavaista.

Eli kun ostat pelin ja tuen, osta noin 50 € hintainen peruspeli (mistä haluat) ja noin 50 € hintainen Premium Sevice Sonyn PSN verkkokaupasta. Koko paketin hinta siis hieman alle 100 € (hinnat tammikuussa 2014, hinnat ja paketointi voivat luonnollisesti muuttua tulevaisuudessa). Liian suuria alennuksia ja tarjouksia tulee varoa tai ainakin lukea TODELLA TARKKAAN kaikki speksit että ostat juuri ne oikeat komponentit mitä haluat. USA:sta ostettuihin peleihin tulee mukaan lisää vielä Suomen Tullin rahastamat verot joista tulee noin 10-30 € lisämaksua riippuen tilaamasi paketin hinnasta ja siihen liitetyistä toimitusmaksujen suuruudesta.

 

EAGLE EYE KONVERTTERI

Itse olen vannoutunut PC pelaaja kun kyseessä on First Person Shooter -tyyppiset räiskintäpelit. Aikaisempi ”urani” Battlefieldissä on siis ollut puhtaasti PC:llä ja Battlefield 3 on pölyttynyt hyllyssäni koska en osaa pelata sitä ollenkaan Playstationin tattiohjaimella. Kokeilin myös muista vaihtoehtoisia ohjaimia, mutta en saanut niistä koskaan mitään hyvää pelikokemusta, lopputulos oli seuraava: ”Mulle hiiri ja näppäimistä tänne heti tai annan asian olla!”. Kaverini Jamppu suositteli Eagle Eye konvertteria joka muuntaa normaalin hiiren ja näppäimistön Playstation yhteensopivaksi. Otin konvertterin lainaksi Jampulta, mutta unohdin koko asian työkiireitteni vuoksi pariksi kuukaudeksi. Joulun alla otin konvertterin kuitenkin paketista ja lähdin testaamaan tuotetta. Alkuhaparoinnin jälkeen totesin tuotteen erittäin toimivaksi ja Battlefield 4 minun peliksi. Näppäimistö toimii virheettömästi ja säätöjen jälkeen myös hiiri toimii melkoisen hyvin. Ei ihan PC – hiiren tasoisesti, mutta 95%:sti ja se riittää ainakin minulle. Jotta tuohon päästään, vaatii konvertteri kuitenkin melkoisest säätöä. Säädöt on helppo tehdä SEN JÄLKEEN kun hieman haparoi säätöviidakossa ja löytää toimivat ohjeet kyseiseen prosessiin. Konvertterista löytyy paljon videoita ja ohjeita hakukoneen avulla, mutta suurin osa ei kuitenkaan koska Playstation 3:sta tai varsinkaan Battlefield 4:sta. Haluan nopeuttaa sinua miellyttävään pelikokemukseen antamalla ohjeita ja suoria linkkejä toimiviin ohjeisiin.

Ensin kuitenkin muutama huomautus kyseisen konvertterista. Yritin hankkia tuotetta itselleni joulukuussa 2013 paikallisista verkkokaupoista, mutta se oli loppu joka paikasta. Kyllästyneenä arpomiseen ja odotteluun hankin sen suoraan toimittajalta osoitteesta

http://www.penguinunitedstore.com/products/Eagle-Eye-Converter-for- Playstation-3.html

Siellä konvertterin hinta on edullinen ja tietenkin siihen oli koira tai itse asiassa kaksikin haudattuna. Penguin United -verkkokaupassa hintana on 43,64 dollaria, joten konvertteri on TODELLA edullinen! Mutta hinta on USA:ssa, tuotteen hinta rahteineen suomeen on $97.99 USD (71.53 €). Sen lisäksi tuotteesta tulee maksaa tullia 17,62 € eli tuotteen tilaaminen tuli maksamaan yhteensä 89,15 €. Mielestäni tuotteen hinta jäi kaikkien lisämaksujenkin jälkeen kohtalaisen edulliseksi. Verkkokauppa.com ”myy” tuotetta hintaan 65,90 €, mutta sitä ei ole saatavilla, alla linkki PS3 versioon:

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/6382/dfmhv/Penguin-United-Eagle-Eye-Converter-PS3-ohjainadapteri

Hinnat joulukuussa 2013, tuotteen hinnat ja saatavuus voivat muuttua tulevaisuudessa.

 

EAGLE EYE KONVERTTERIN ASENNUS JA KONFIGUROINTI

Nyt kun konvertteri on pöydälläni, päästään itse hommaan. Ensin hankit USB hiiren ja näppäimistön millä haluat pelata. Kummankin tulee olla LANGALLISIA/JOHDOLLISIA, langattomat ohjaimet EIVÄT toimi (ainakaan kunnolla) yhteen konvertterin kanssa. Toimittajan sivuilla on ”selkeästi” sanottu seuraavaa:

”Must use 1 wired USB HID Keyboard and 1 wired USB HID Mouse in conjunction with the Eagle Eye

*** Not compatible with wireless Keyboard and Mouse devices. A few non-bluetooth wireless Keyboard and Mouse  will work. Please check our forum for detail.

*** Keyboards and Mouse with its own driver or does not use HID standard may not work with the Eagle Eye.  Please check our forum for detail.”

Listat todennetuista yhteensopivista ohjainlaitteista löytyy osoitteista:

Hiiret
http://www.penguinunitedforum.com/viewtopic.php?f=3&t=52

Näppäimistöt
http://www.penguinunitedforum.com/viewtopic.php?f=5&t=53

Näppäimistön mallilla ei ole niin suurta merkitystä, itse pelaan jollain vanhalla Lenovon näppiksellä josta on lähtenyt yksi näppäin irti. Mutta hiirellä on merkitystä tuntuman kannalta paljonkin. Aloitin pelaaman jollain Microsoftin vanhalla hiirellä (kun en kotoa löytänyt muita langallisia hiiriä), mutta en tuntunut saavat mitenkään asetuksia kuntoon ja herkkyyttä hyväksi. Hankin joulupyhien välissä perushehtaarihallista hyllytavarana hiiren joka ainakin toimii just niin hyvin kun haluan tai tarvisen. Hiiri on langallinen Logitechin G400s jossa on säädettävä herkkyys alueella 400 – 4000 DPI. Voin siis PS3:n, Battlefield 4:n ja Eagle EYE adapterin herkkyyssäätöjen lisäksi säätää hiiren herkkyyttä reaaliaikaisesti suoraan hiirestä pelin tiimellyksessä. Jos tuo säätöjen määrä ei riitä, suosittelen Commodore 64:n Eureka peliä jossa ei hiiren herkkydellä ole niin merkitystä 😉 Hinta hiirelle oli jotain vähän alle 60 euroa (miinus myymäläketjun bonukset), sarjasta löytyy parempiakin malleja mutta en tässä vaiheessa halunnut sijoittaa yhtään enempää ohjaimiini. Seuraavaksi konvertterin asennukseen ja konfigurointiin.

 

 1. Firmware

Kun hankin konvertterin suoraan ”tehtaalta”, siihen on asennettu uusin 3.0 firmware. Jos konvertterin on maannut kaupan hyllyssä pitkään tai ostat sen käytettynä verkosta, voi olla että joudut asentamaan uusimman firmwaren siihen – kaikki seuraavissa kohdissa kerrotut ohjeet toimivat siis vain konvertterin firmware 3.0 versiolle. Ohjeet konvertterin firmwaren päivitykseen löytyy osoitteesta:

http://www.penguinunited.com/index.php/the-eagle-eye/support/firmware-update

Huom! Firmware päivitys ei onnistu 64-bittisessä käyttöjärjestelmässä (ei löydä ajuria) ainakaan vielä joten päivitys täytyy tehdä vanhemmassa tai virtualisoidussa koneessa. Tässä toimittajan ohjeistus asiasta:

”The EagleEye Converter (EEC) currently does not support the firmware update procedure for Windows 64-bit operating systems. We apologize in advance for any inconvenience, we were able to fix the programming so that future firmware updates after 3.0 will now be able to be updated on a Windows 64 bit-operating system.  However, in order to apply the fix, you will still need a 32 bit computer to update the Firmware from 1.0/ 2.0 to 3.0. The Firmware update 3.0 is a one time only procedure. If you happen to have a 64-bit Windows OS, you’d have to find a 32-bit OS PC to perform your update.”

Voit tehdä päivityksen virtualisoinnin kautta seuraavan ohjeen mukaisesti:

http://www.howtogeek.com/howto/11060/create-an-xp-mode-for-windows7-home-versions-and-vista/

 

2. Näppäimistön konfigurointi

Näppäimistö tulee konfiguroida Eagle Edit 3.0 ohjelmistolla jonka löydä osoitteesta:

http://www.penguinunited.com/Eagle/EagleEdit30.rar

Pura paketti koneellesi (esim. 7zip:n avulla) ja käynnistä ohjelma klikkaamalla ”Eagle_Edit_3.0_PS3.exe” tiedostoa. Tuon uuden USA:sta hankkimani version tuli mukana mini CD, josta löytyy uusi versio Eagle Editistä, pari videota (toinen XBoxille) ja manuaali. Jos haluat käyttää tuota versiota suoraan CD:ltä, tulee näppäimistöasetukset kuitenkin luonnollisesti asentaa omalle koneelle koska CD on ”vain-kirjoitus” -media.

Kun olet käynnistänyt Eagle Edit ohjelman, voit muokata tattiohjaimen toimintoja mille tahansa paitsi F1-F12 näppäimille. ”Kielletyt” F1-F12 näppäimet on varattu hiiren konfugurointiin järjestelmätasolla, niitä tullaan käyttämään myöhemmin tässä ohjeistuksessa. Verkosta löytyy paljon valmiita näppäimistöskeemoja osoitteesta:

http://www.penguinunitedforum.com/viewforum.php?f=7&sid=1d6925f745e3940780e128161f8a3d4d

Löysin hyvän keskusteluketjun juuri omalle hiirelleni osoitteesta (siellä oli paljon puhetta muistakin asetuksista kuin pelkästään näppäimistönkartan asetuksista):

http://www.penguinunitedforum.com/viewtopic.php?f=7&t=1644

Latasin tuosta viimeisimmästä linkistä sen zip-tiedoston ja purin sen koneelleni (bf3.km). Näppäimistökartta on edelliselle Battlefield versiolle, joten muokkasin sitä oman maun mukaiseksi vstaamaan hyvin lähelle Battlefield 2142 PC version näppäimistökarttaa. Ylhäällä työkaluvalikossa löytyy ikoni ”Load”, jolla kävin hakemassa asetukset Eagle Edit -ohjelmaan. Laitoin seuraavaksi konvertterissani tilamoodin kohtaan ”Play”, Key Map asetuksen kohtaan ”Key map 1” ja laitoin sen kiinni läppärini USB -porttiin. Muokkasin näppäinkartta-asetuksia omien mieltymysteni mukaan ja sen jälkeen tallensin näppäimistökartan omalle koneelleni nimellä ”Jalpertti_1.km” (löydät näppäimistökarttani tästä: jalpertti_1). Tuo kartta on siis hyvin lähellä sitä asetusta, mitä PC versioissa on opittu käyttämään. Mielestäni ainostaan E – ja R -näppäinten järjestys on hieman riippuvainen miten ne haluaa muistaa: tarkoittaako E ”Enter/Exit” vai tarkoittaako R ”Reload” tai ”Return”. Toki noita näppäimiä voi vielä muutella Battlefield peliasetuksissakin.

Asetusten määrittelyn jälkeen klikkasin ”Send to device” -näppäintä ohjaimen kuvan yläpuolella ja asetin kartan koskemaan ”Key map 1” -asetusta (”Write to KeyMap One”). Seuraavaksi irrotin konvertterin läppäristäni ja liitin sen Playstation 3 -konsoliini – ensin hiiri ja näppäimistö, konvertteri vasta sitten pelikkarin USB porttiin.

Sellainen pieni huomio, että kun noilla asetuksilla pitää TAB -näppäintä pohjassa, saa näkyviin kaikkien pelaajien reaaliaikaisen pistetilanteen (Scoreboard) joka helpottaa pelaamista ja tulosten seuraamista huomattavasti. Samalla tavalla voi konfata ison kartan näkyviin esim. M -näppäimen taakse. Ok, hyvä, näppäimistö tuntuu toimivan hyvin ja näppäinten paikat ovat loogisia, seuraavaksi hiiren asetukset.

 

3. Hiiren konfigurointi

Aseta Playstation 3:n käyttöjärjestelmän ohjainlaitteen herkkyyden asetukseksi ”Normaali” kohdassa ”Asetukset -> Lisälaiteasetukset -> Kohdistimen nopeus”. Käynnistä Battlefield 4 peli ja käy asettamassa pelin herkkyys ”Options” -valikossa 100 prosenttiin. Jos haluat ja pystyt, käy muokkaamassa hiiren herkkyyttä. Määrittelin oman hiiren herkkyydeksi 2000 DPI nopeana (oletus) ja 600 DPI hitaana. Voin vaihtaa näitä asetuksia lennosta hiiren päällä olevista näppäimistä, varsinkin tarkka-ampujana tämä on kohtalaisen näppärä toiminto. Mene harjoitusradalle, jotta pystyt kalibroimaan hiireen rauhassa ilman vihollisia pelivalikon kohdasta ”Multiplay -> Test Range”.

a) Deadzone efektin netralisointi

Deadzone -asetuksilla pehmennetään hiiren liikkeen ”sahalaitaisuutta” ja vähennetään tähtäimen ”mikrohyppimistä”. Asetuksien avulla hiiren liike saadaan tarkaksi ja pehmeäksi esimerkiksi kiikaritähtäintä käytettäessä. Jokaisessa pelissä on mukana jonkin verran pehmennystä, mutta asetus vaihtelee eri peleissä, siksi kalibrointi tulee tehdä joka peliin erikseen.

Mene johonkin kohtaa pelissä tai harjoitusalueella jossa näet selvästi tähtäimen liikkumisen taustaa vasten. Paina F1-näppäintä ja kursori lähtee siirtymään automaattisesti oikealle. Pyöritä hiiren rullaa hitaasti niin kauan että saat kursorin pysähtymään kokonaan. Paina uudelleen F1 -näppäintä ja toista tämän sama yhteensä viisi kertaa ja tallenna asetukset laitteen muistiin F6-näppäimellä. Tämän jälkeen hiiri käyttäytyy jo huomattavasti pehmeämmin eikä Deadzone -efektiä ilmene.

b) X ja Y akseleiden herkkyys

Horisontaaliherkkyys: Paina F2 ja ja liikuta hiirtä jotta näet miten hiiren rullan pyörittäminen vaikuttaa kursorin vaakaliikuttamisen herkkyteen. Kun olet tyytyväinen herkkyyteen, tallenna asetus painamalla F6.

Vertikaaliherkkyys: Paina F3 ja ja kursori alkaa tehdä L-muotoista liikettä edestakaisin. Säädä hiiren rullan avulla liikettä niin, että L-liikkeen sekä pysty- että vaakaetäisyydet ovat yhtä pitkät. Täten sekä vaaka että pystyherkkys ovat samat ja hiiren herkkyys mielekäs. Kun olet tyytyväinen, tallenna asetus painamalla F6.

c) Vinottainen herkkyys

Tämä asetus parantaa horinsontaalin ja vertikaalin liikkeen pehmeyttä. Paina F4 -näppäintä, säädä liikettä hiiren rullalla ylös ja alas samalla liikuttaen kursoria kunnes liike näyttää ja tuntuu pehmeältä. Kun olet tyytyväinen herkkyteen, tallenna asetus painamalla F6.

d) Kiertonopeuden rajoitus (valinnainen)

Jossain vaiheessa kun pelissä käännytään nopeasti, hiiren nopeus kiihtyy. Tällä asetuksella voit määritellä tämän kiihtymisen rajoittamisen. Paina F5 ja kursori alkaa pyöriä hyvin nopeasti ympäri. Tämä on maksimipyörähtämisnopeutesi. Hiiren rullalla voi rajoittaa nopeuden oman pelimieltymyksesi mukaiseksi. Kun olet tyytyväinen rajoitukseen, tallenna asetus painamalla F6.
HUOM! Asetukset eivät tallennu pysyvästi laitteen muistiin ennen kuin otat laitteet (hiiri ja näppäimistö) irti USB:sta – jos vaihdat näppäinsetiksi 2:n, häviävät 1:n asetukset.

Video hiiren konfiguroinnista löytyy osoitteesta:
http://www.youtube.com/watch?v=z8LrI5o8Swc

Kirjalliset ohjeet (hieman epäselvät) löytyy osoitteesta:
http://www.penguinunited.com/index.php/the-eagle-eye/support/advanced-calibration-30

Kun olet konfiguroinut hiiren käyttäytymisen haluamaksesi, ota ENSIN irti hiiri ja näppäimistö, sitten konvertteri Playstationista. Kun otat hiiren ja näppäimistön irti, vasta tällöin asetukset tallentuvat konvertterin omaan laitemuistiin ja säilyvät siellä pysyvästi (hard save).

Koska ohjaimesi ovat nyt konfiguraatiossa johon olet tyytyväinen, käy vielä tarkentamassa niitä ja tallentamassa omalle koneellesi. Käynnistä Eagle Edit 3.0 ja kiinnitä konvertteri koneeseen USB -portin kautta. Valitse työkaluvalikosta ”Sync” ja saat kummatkin näppäimistökartat näkyviin kuvaruudulle. Muuta vielä Advance Calibration asetuksia jos haluat viilata niitä (esim. tehdä niihin jotain tarkennuksia tai muuttaa juoksu-/tähtäystilan asetuksia eriäviksi). Tämän jälkeen valitse työkaluvalikosta ”Save As” ja tallenna asetukset omalla koneellesi. Nyt sinulla on asetukset joiden avulla pelaamisesta tulee mahdollisimman paljon PC -pelin tuntuman mukainen.

Lopuksi haluan toivottaa hyviä pelihetkiä maailman parhaimman pelin parissa 🙂

One thought on “BATTLEFIELD 4 ASENTAMINEN JA ASETUKSET PLAYSTATION 3 -PELIKONSOLILLE

  1. Avain erinomainen tietopläjäys vähän kaikesta! Erityisesti tuo ohjainopastus on sarjassamme loistava! Sen voisi eriyttää pysyväisartikkeliksi jonnekin!

    Hyvä JALLU!

Vastaa