Battlefield 5 kartat syynissä

FPS tiimipeleissä on kartoilla vähintään yhtä suuri merkitys kuin pelimoottorilla itsellään. Pikäaikaisena Battlefield pelisarjan pelaajana on mieleen jäänyt monia ikimuistoisia hetkiä, jotka yleensä liittyvät johonkin tiettyyn karttaan. Ensimmäisenä tulee mieleen BF2 sniputtaminen Strike at Karkandissa tai kopterijuhlat Ghost Townissa. Entäpä Metron totaaliset tappofestivaalit Battlefield 3:ssa tai sama meininki BF4 Operation Lockerissa… Jokaisella pelaajalla on ne omat suosikit, mutta siitä ollaan varmasti yhtä mieltä, että juuri kartat ovat se asia mikä peleistä jää mieleen.

Battlefield pelisarjan uusin tulokas Battlefield V julkaistaan lykkäyksen jälkeen 20.11.2018. Etuoikeutetut early access pelaajat pääsevät pelaamaan jo 9.11. ja Deluxe version ennakkotilaajat saavat aloittaa urakkansa 15.11. Uusi peli lyö pöytään aivan uudet kartat.

Kartan suunnittelu on monimutkaista hommaa. Modernissa FPS peleissä on jo niin paljon muuttujia, että tasapainoisen kartan tekeminen on vaikeaa. Jos yhden kartan tekeminen on hankalaa, niin kuvittelepa millainen työ on tehdä kahdeksan uutta karttaa, joiden pitää poiketa ulkoasultaan ja pelityyliltään toisistaan niin paljon, että pelaaja kokee riittävästi vaihtelua.

Battlefieldin kehittäjä DICE on ottanut karttasuunnittelun tosissaan ja luonut viisikohtaisen kategorisoinnin karttojensa kehitykseen. Kategorioiden avulla pyritään toteuttamaan karttoja, jotka kattaisivat kokonaisuutena mahdollisimman laajasti erilaisia pelikokemuksia.

 

 

maps-spider-1024x540

Jokainen BFV kartta on pisteytetty viiden eri osa-alueen osalta erikseen: Jalkaväkifokus, ajoneuvofokus, Lentokonefokus, kartan koko ja kartan suojaisuus. Graafia tarkastellessa on helppo huomata, että BFV karttavalikoima kattaa melko hyvin kaikki viisi osa-aluetta.

Suunnitteluperiaatteiden lisäksi uusissa kartoissa näkyy selkeästi sama kehityssuunta, joka alkoi jo Battlefield Bad Company pelien ympäristön tuhoutumisesta osana karttasuunnittelua. Battlefield 4 pelin levoluutio oli ensimmäisiä askelia karttaa muuttaviin muutoksiin. Battlefield 1 poisti suuren levoluutiotapahtuman, mutta karttojen ulkonäkö ja pelattavuus muuttui oleellisesti pelin edetessä. Alustavien kuvien perusteella näyttää, että Battlefield V vie asian vieläkin pidemmälle.

Ensimmäisten karttakuvien perusteella näyttää, että monissa kartoissa ympäristö muuttuu pelikierroksen aikana enemmän kuin koskaan. Ainakin Twisted Steel kartalla on todella paljon kasvillisuutta, kuten puita ja pensaita, jotka ovat suorastaan vallitseva tekijä kartan ulkoasussa. Kaikki tämä on tuhoutuvaa ympäristöä ja kartta-alue, joka ennen oli vehreä metsäkaistale voikin taistelujen jälkeen olla karu kivikkomaisema.

BFVDestruction-1-1024x288

Hyvään suuntaan ollaan menossa ja kartatkin näyttävä ensinäkemältä mielenkiintoisilta ja riittävän erilaisilta toisiinsa verrattuna. Muutama päivä kun vielä sinnitellään niin päästään kokeilemaan karttoja käytännössä. Vasta sen jälkeen voidaan antaa lopullinen tuomio karttojen toimivuudesta.

Vastaa