Mun BF1 ilmestymispäivä

Olen tehnyt videoita jo yli 20 vuotta, eli jo kauan ennen kuin Youtubea oli olemassakaan. Kun Youtube aloitti toimintansa en oikein uskonut koko juttuun, sillä siihen aikaan videoiden tekeminen oli van harvojen ja valittujen juttu. Itse olin innokas videoharrastaja, mutta tuttavapiirissäni ei ollut ketään muuta, jota asia olisi kiinnostanut edes pätkän vertaa.

Kun ensimmäisiä kertoja kävin Youtubessa ei siellä juuri suomalaista sisältöä ollut. En uskonut konseptin lentävän ollenkaan, sillä kukapa haluaisi tehdä videoita kaiken kansan arvosteltavaksi. Näin jälkikäteen on helppo nauraa itselleen, kuinka tietämätön sitä voikaan olla! Youtube palveluna ei ole muuttunut, vaan maailman Youtuben ympärillä.

Youtubesta on tullut kaiken kansan ilmiö. Tuubista löytyy yksityisten ihmisten tekemiä sarjoja, elokuvia ja dokumentteja. Ytoutube on muodostanut täysin uuden viihdekanavan, jossa on uudentyyppistä sisältöä, kuten elämäntapakanavat, video blogit eli VLOGit, storytime -videot, my day -videot jne. Youtubesta on muodostunut oma viihteen muotonsa, jolla on merkittävä kultuurinenkin merkitys.

Vaikka olin tehnyt aina videoita tuntui täysin vieraalta ajatukselta laittaa yksityiskäyttöön tarkoitettuja videoita koko maailman katseltaviksi. Videoni liittyivät yleensä erilaisiin juhliin, matkoihin tai tapahtumiin. Pääosissa oli yleensä ystävät ja sukulaiset. Kuka niitä nyt haluaisi katsella ja kuka niissä haluaisi edes esiintyä… Kuten sanottu, maailma on muuttunut.

Pelimies pienestä pitäen

Olen ollut elektronisten pelien ystävä niin pitkään kuin niitä on ollut olemassa. Rohkea väite, mutta sen ikäinen, että olen saanut elää tämän teknologian vallankumouksen aivan alusta asti!

Kun tein kanavani 300 tilaajan kunniaksi Q&A videon, missä yleisö sai kysyä minulta mitä tahansa, melkein pelkäsin, että joku kysyy mikä oli ensimmäinen TV-pelini. Olisin joutunut vastaamaan PONG! Vanhemmat lukijat varmaan tietävät mikä PONG on, mutta muille voin kertoa, että se oli se ensimmäinen TV-peli, jossa pyöritettävällä ohjaimella ohjattiin TVn ruudulla mailaa, jolla yritettiin estää neliön muotoista palloa karkaamasta mailan ohi.

pong-screenpong

Muistan kuinka joskus 70-luvun puolivälissä vanhempani toivat tuon ihmelaitteen tuliaisiksi Lontoon-matkaltaan. Moista ei oltu ennen nähty. Laite oli tosi kovassa käytössä koko perheen turnauksissa. En muista enää laitteen merkkiä, mutta laite oli niin vaikuttava pienen pojan silmissä, että sen ulkomuoto on palanut lähtemättömästi muisini harmailla soluille. Pienellä googlauksella löysin tuon nimenomaisen oranssin ihmelaitteen. Kun katselen tuon laitteen kuvaa mieli täyttyy omituisesta mielihyvän tunteesta 😉

merlin
Merlin The Electronic Wizard

Peliurani jatkui 70-luvun loppupuolella ensimmäisen ”käsikonsolin” merkeissä. Pelasin tämän Merlin -nimisen käskonsolin melkein puhki. Laite oli ilmiömäinen. Siinä oli useita erilaisia pikku pulmapelejä, jotka kaikki liittyivät laitteen valoihin ja/tai ääniin.

Lempipelini oli logiikkapeli, jossa nappeja painelemalla piti saada aikaiseksi tilanne jossa vain laitimmaiset ledit palavat muodostaen neliön. Peli arpoi erilaisia alkutilanteita ja nappien painallukset aina vaikuttivat tiettyihin ympärillä oleviin valoihin 0/1 periaatteella – eli ne ledit jotka paloivat sammuivat ja ne jotka eivät palaneet syttyivät. Kuulostaa ehkä typerältä, mutta pienelle pojalle tuo ongelman ratkonta oli mitä oivallisinta ajanvietettä.

Hyvin alkanut peliura jatkoi sitten ensimmäisen ”oikean” TV-pelikonsolin Mattel Intellivisionin kautta ensimmäisiin tietokoneisiin. Jotenkin minulta jäi väliin tuo kuuluisien pelikonsolien tuleminen. Murrosikä vei mietteet muihin asioihin ja minulta jäi kokematta Nintendon menestyskonsolien aikakausi.

Aivan ensimmäinen tietokoneeni oli Sharp MZ-721, joka ei pelillisesti ollut merkittävä. Sille nimittäin ei ollut nimeksikään pelejä, joka oli siinä mielessä hyvä asia, että jouduin opettelemaan ohjelmoimaan päästäkseni pelaamaan! Opettelin pienen pojan innolla sen verran kovaksi koodaajaksi, että voitin tekemälläni pelillä rahapalkinnon ohjelmointikilpailussa. Voittorahoilla sain ostettua kunnollisen pelikoneen, joka oli tietysti Commondore-64.

Tuosta C-64 ajasta riittäisi kerrottavaa vaikka pienen kirjan verran, mutta säästän vähän palstatilaa ja jätän ne tarinat toiseen kertaan. Seuraava looginen askel olikin PC-pelaaminen, joka alkoi 80-luvun loppupuolella.

1 + 1 = 3

Löysin Youtuben uudestaan oikeastaan aika myöhään, kun törmäsin joihinkin peliaiheisiin videoihin vähän vahingossa. BF3 aikoihin oli tuubissa monia isoja nimiä, jotka tekivät vallan mainioita videoita miltei yksinomaan Battlefield 3:sta.

Vähän reilu kolme vuotta sitten, kun Battlefield 4 oli juuri tuloillaan oivalsin, että voisin yhdistää peli- ja videoharrastukseni Youtuben pelikanavaksi. Tästä ajatuksesta sai alkunsa Jamppufi kanava.

Pohdin pitkään millä näkökulmalla lähtisin videoita tekemään. Lähtökohtaisesti tiesin, että kanavani olisi pääasiassa Battlefield-kanava, koska se on SE mun peli. Tein hieman empiiristä tutkimusta millaista sisältöä tuubiin kannattaisi tehdä.

Maailma on pullollaan erilaisia youtubettajia. Suomen tubekultuuri on kuin suomen koko markkina – tosi suppea. Maailmalla bäfätuubaajia on yllin kyllin, mutta suomalaista bäfäsisältöä oli tuubissa tosi vähän. BF4:n ilmestymisen aikoihin aktiivisimmat suomalaiset BF3 tuubaajat olivat lopettaneet videoiden tekemisen kokonaan!

JamCastEnsimmäinen videoni oli uutiskatsaus-tyyppinen reportaasi tulevan BF4 pelin mahdollisista ominaisuuksista. Tässä vaiheessa minulla ei ollut vielä videokaappauslaitteita ja video koostuikin netissä löytyneistä videopätkistä ja omasta naamastani. Se mikä omaperäisestä videomateriaalista jäi vajaaksi korvasin sitäkin suuremmalla määrällä faktaa ja spekulaatiota.  Tietopohjaisista asiavideoista muodostuikin nopeasti kanavani selkäranka. Matkan varrella tuli kokeiltua muunlaisiakin videoita, mutta aina sopivan päivityksen tai muun bäfä uutisen ilmaantuessa palasin asialinjalle.

Kyllä Suomessa bäfä pelaajia riittää, jotka katsovat videoitani

Ylläoleva otsake on vain puoliksi totta. Battlefield pelit ovat aina olleet suosittuja Suomessa ja suomalaisia pelaajia näyttää edelleen olevan paljon. Tuossa jälkimmäisessä osassa otsikkoa olin väärässä – he eivät nimittäin videoitani katselleet.

Youtube ”kärsii” google-syndroomasta. Tuubissa haku tuo kärkeen aina ne jotka joilla on enemmän tilaajia tai videoilla katselijoita. Aloittavan tuubaajan on todella vaikea päästä hakutuloksiin ollenkaan.

Jos tänään laitan youtube hakuun vaikka ”BF4 suomi” niin pääsen sentään jo ensimmäiselle tulossivulle, mutta tuubikanavani alkutaipaleella ei videoita tahtonut löytää vielä kuin vasta jotakin aivan häntäpäästä. Saa siinä sitten tilaajia ja katsojia, kun kukaan ei löydä videoitasi.

Tästä muna-kana ilmiöstä on todella vaikeaa päästä eroon. Paras vinkki minkä sain oli toiselta suomalaiselta tuubaajalta, Puskasissi: ”Postaa videoitasi mahdollisimman monelle foorumille näkyvyyden lisäämiseksi.” Tein työtä käskettyä ja pikku hiljaa yksittäisiä tilaajia alkoi kanavalle tulla.

Ensimmäisen sadan tilaajan täyttymistä sain odottaa 55 videon ja yli vuoden ajan. Alusta alkaen olen tehnyt videoita omaksi ilokseni. Jos niille löytyy muitakin katsojia niin se on vaan plussaa. Tässä vaiheessa en enää jaksanut sen kummemin laskea tilaajia vaan keskityin pienen, mutta laadukkaan tilaajakuntani kanssa spekuloimaan eriaisia pelillisiä aiheita videoiden kommenteissa.

Tuo näkyvyyden muna-kana-ilmiö alkaa vähitellen toimimaan edukseni. Tilaajamäärän kasvaminen ei ole enään ollut lineaarista. Uudet videoiden katselijat lisäävät lisää näkyvyyttä, joka tuo taas lisää katsojia. Seuraava rajapyykki tube-urallani onkin tuhannen tilaajan merkipaalu. Sinne on toki vielä matkaa, mutta sen saavuttaminen tuntuu tässä vaiheessa jo ihan realistiselta.

100 videon tähden

Tein vajaa viikko sitten kanavani sadannen videon. Kyseessä oli yksi kolmivuotisen tube-urani merkittävimmistä tapahtumista. Halusin tehdä jotakin erikoista – erilaista tapahtuman kunniaksi. Aiheiden keksiminen tuollaisiin erikoisjaksoihin on aina yhtä haastavaa. 300 Subbaajan kohdalla olin tehnyt Q&A videon, mitä ihmettä keksisin nyt?

nayttokuva-2016-11-02-kello-22-12-17

Yksi tilaajistani ehdotti, että tekisin vlogin omasta päivästäni. Ajatus tuntui aluksi vähän vieraalta, mutta jotakin erilaistahan tässä haettiin.

Minä en itse yleensä mitään vlogeja ja muita paljon kattele. Se teki oman vlogin tekemisestä vähän haasteellista, mutta tulipahan sellainenkin tehtyä! Palaute on ollut niin positiivista, et ehkä tästä tulee tapa! Unohtakaa asiavideot bäfästä, mä alan paukuttaa videota mun poliittisista mielipiteistä XD

Saanko esitellä Jampun päivä

Vastaa